schilderij

Voor iemand die geen hoogstaande schilderstalenten bezit, vind ik dit een aardig indrukwekkend schilderij. Na jaren prutsen op doeken heb ik eindelijk iets geschilderd wat ergens op lijkt. Dit werk kun je vergelijken met een ingekleurde kleurplaat. Daarnaast ben ik de moderne technologie veel verschuldigd, want zonder digitale camera en een computer en photoshop was dit een stuk moeilijker geworden.

Waarschijnlijk is het overdreven om te zeggen dat dit echt een mooi schilderij is. Toch ben ik vooral verbaasd, verheugd over het feit dat de geschilderde persoon daadwerkelijk op de nageschilderde persoon lijkt. Ik kan zeggen: 'Zeg, dat lijkt Vogel Silvanius wel!' En het is hem ook. Over de achtergrond ben ik niet zo tevreden. Maar nouja. Wat voor mij het mooie aan dit schilderij is: ik heb een idee uit mijn hoofd (of eigenlijk een foto op de computer) succesvol en herkenbaar getransporteerd naar een doek. Yes!

schilderij maken 1 schilderij maken 2 schilderij maken 3 schilderij maken 4

Hoe deed ik dat dan?

  • Ik zocht een foto uit. Een foto gemaakt tijdens de fietstocht naar de Noordkaap, afgelopen zomer.
  • Met photoshop heb ik ongeveer alle knopjes uitgeprobeerd. Ik zocht het knopje waarmee de foto in twee kleuren omgezet kon worden. Zwart en wit. Nee dat zijn geen kleuren dat weet ik ook wel. (Wat dat ook mag betekenen? In de normale wereld zijn zwart en wit wel gewoon kleuren.) Die functie is dus image/adjustments/threshold en dan schuif je een beetje tot je de juiste balans hebt gevonden.
  • Print de foto uit. Ik had de foto vergroot en verdeeld over vier a-viertjes omdat ik een groot doek had.
  • Ik heb deze prints op de achterkant van het doek geplakt met tape. Je zet een lamp aan de achterkant van het schilderij en dan kun je het zo overtekenen!
  • En dan is het niets meer of minder dan een kleurplaat. Ik heb me er nog even het hoofd overgebroken waar ik moest beginnen met inkleuren. Het leek me uiteindelijk toch het meest logisch om te beginnen met de lichte kleuren dus dat deed ik dan ook.
  • Daarna heb ik misschien een beetje valsgespeeld want ik heb de zwarte lijntjes gewoon met fijnschrijver gedaan omdat ik ze niet zo strak kreeg.

 

Probeer ook dit ;-)

Stoofperen

Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

Appelmoes

Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

Champignonsoep

Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

Bladerdeeg

Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

Pesto

De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?