pesto

pesto in een potje


Hopelijk zul je na het maken van je eigen pesto zeggen: NEE, er bestaat geen heerlijkere pesto dan mijn zelfgemaakte pesto.

Meestal als ik pesto maak, doe ik maar wat. Ik wilde nu eens een recept uitproberen, maar ik kom er net achter dat de Parmezaanse kaas ontbreekt. En ook de pecorino, de Italiaanse schapenkaas. Maar goed. Iedere Italiaanse familie heeft z'n eigen geheime pesto-recept en daar zullen vast wel pesto's zonder kaas tussenzitten. Het allerbelangrijkste onmisbare ingrediënt, een uitbundige basilicumplant, is aanwezig. Ik ga dus maar weer gewoon wat proberen.

Wat heb ik allemaal wél voor ingrediënten?

  • Basilicum!
  • Rucola
  • Geroosterde pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Zout
  • Geroosterde amandelen

Welke ingrediënten heb ik niet maar horen/kunnen er ook bij?

  • Walnoten
  • Parmezaanse kaas
  • Pecorino
  • Eerste toer Tweede toer Derde toer Vierde toer

    De pijnboompitten en de amandelen heb ik al geroosterd in een koekepan, heel even. Ik dwing mezelf er met mijn neus bovenop te gaan staan, want je draait je even om en ze zijn al verbrand. Ik doe alles (op de olie na) in de blender:

    • 30 gram geroosterde amandelen
    • 30 gram geroosterde pijnboompitten
    • 5 tenen knoflook
    • 4 walnoten (vond ik nog ergens!)
    • Halve plant basilicum
    • Paar blaadjes rucola
    • Snufje zout

    Dit alles lekker hopsaflops fijn laten malen. Grof of fijn, wat je wilt. Daarna giet je er een beetje olijfolie bij, en zet je de blender weer aan. Laten mengen. Nog een beetje olie erbij. Blender weer aan. Enzovoort. Tot het een goeie smeuïge substantie is. In totaal zijn dat ongeveer 6 tot 8 eetlepels olie.

    De pesto was niet zout genoeg naar mijn smaak, vermoedelijk door het ontbreken van kaas. Maar toen! Ik vond in de koelkast een stuk blauwe kaas. Ongeveer 75 gram blauwe kaas heb ik erbij gedaan. Een beetje eng was het wel, blauwe kaas is namelijk nogal heftig. Maar naar mijn smaak is het een groot succes. Ik heb mijn eigen zelfbedachte pesto gemaakt!

    Nu zit de pesto in een glazen potje, waar eerst kappertjes inzaten, met een laagje olie erover. Wat ik nog over had heb ik door de mozzarella gemengd voor in de salade en vervolgens het laatste beetje over de salade heengedaan. De pesto kun je niet echt langer dan een halve week bewaren, vergeet het dus niet rap op te eten. Maar hopelijk vind je het zo lekker dat het binnen de kortste keren op is. Jammer dat de biefstuk mislukt was.

     

    Probeer ook dit ;-)

    Stoofperen

    Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

    Appelmoes

    Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

    Champignonsoep

    Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

    Bladerdeeg

    Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

    Pesto

    De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?