marsepein

Dit is een lang verhaal. De korte versie staat onderaan deze pagina.

Nodig

 • Amandelen
 • Poedersuiker
 • Eiwit
 • Kleurtjes voor als je de marsepein wilt kleuren.

Zelf marsepein maken heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, maar heel moeilijk kan het niet zijn. Een tochtje op internet leert mij dat ik gelijke delen amandelen en poedersuiker nodig heb, om te beginnen. Ik ga voor 300 gram amandelen en zo ook 300 gram poedersuiker. Ik wil er namelijk een verjaardagsbrownie voor Vogel mee bekleden en ik heb geen idee hoeveel marsepein ik daarvoor nodig heb.

marsepein 1 marsepein 2

Het begin

Ontvel de amandelen als je net zoals ik geen vermogen aan amandelen uit wilt geven en ze ongeroosterd en on-ontveld bij de Turk hebt gekocht. Het is de tweede keer dat ik amandelen ontvel en deze keer gaat het stukken beter dan de vorige keer - toen ik alle velletjes er moeizaam af moest peuteren. Ditmaal heb ik ze iets langer in heet water gedaan en vervolgens iets langer in koud water en vervolgens iets langer gewacht voor ik begon met ontvellen. Het resultaat: de amandelen schieten uit hun velletje en vliegen door de kamer. Ik heb ze niet allemaal terug kunnen vinden.

Ik rooster de amandelen want ik denk dat dat lekkerder is. Als je ze niet roostert moet je de amandelen eerst even laten drogen voordat je er marsepein van gaat maken. Ik doe ze in de oven, want dan drogen ze en dan worden ze tegelijkertijd geroosterd. Twee vliegen in één klap ja! Ik heb ze heeeeeeeeeel licht geroosterd omdat ik heel erg vrees voor verbrande amandelen en dan gaat het hele feest niet door want de amandelwinkel is al dicht. Hooguit tien minuten op 170 graden. In de pan kan ook, maar ik had er teveel om in een pan te roosteren.

En daarna

Dan heb ik dus zeer licht gekleurde en van hun velletje ontdane amandelen en poedersuiker. En een blender. Ik heb gelezen dat je de poedersuiker tegelijk met de amandelen moet vermalen omdat er anders iets met de olie in de amandelen gebeurd en dan krijg je klonterige marsepein. Dus dat doe ik dan ook netjes. Wat ik er nog bijna vergeet bij te zeggen: de poedersuiker moet eerst gezeefd worden. En dan kun je malen. Het maakt heel veel lawaai, de kat schrikt ervan.

Ik heb geen idee hoelang het moet malen voordat de amandelen zo fijn zijn dat je ze kunt zeven. Want nadat ik de suiker en de amandelen gemalen en vermengd heb, moet het gezeefd worden. De poedersuiker wilt wel door een zeef, die wilde al door de zeef heen voor ie in de blender ging. Maar de amandelen hebben wat tijd nodig. Dus ik zeef en doe het terug in de blender. Ik zeef en doe het terug in de blender. Ik zeef en doe het terug in de blender. Het wordt steeds minder. Tot ik er genoeg van heb en het me fijn genoeg is. Het grootste gedeelte past door de zeef en de rest doe ik er maar gewoon bij. Een beetje groffe (grove?) marsepein moet kunnen?! Daarnaast is mijn blender oververhit aan het raken van al dat harde werken.

Nu heb ik een kom vol met amandelen zo fijn als poedersuiker gemengd met poedersuiker. Dan is het tijd om het eiwit er doorheen te kneden. Dit doe ik met de hand. Ik kneed en ik kneed en uiteindelijk begint het ergens op te lijken. Ik vraag me af of er meer eiwit doorheen moet. Ik besluit van niet. Het mag een nacht in de koelkast.

(Als ik een citroen had zou ik het geraspte citroenschil erdoorheen gedaan hebben maar dat had ik niet in huis.)

Derde toer Vierde toer

De volgende dag

Mijn boyfriend is jarig en ik wil de brownie versieren met marsepein. Uit mijn kruidenmandje diep ik op: groene kleurstof van de Chinees en kurkuma en cacaopoeder.

De hoeveelheid marsepein lijkt me opeens wel erg veel: meer dan een halve kilo. Ik snijd er éénderde af en ga dat lekker kneden. Maar het brokkelt uit elkaar als oude kaas. Had er toch meer ei door gemoeten? Ik maak mijn handen nat en kneed verder. Door het water wordt het lekker smeuïg en jawel het begint op echte marsepein te lijken! Ik kan 'm zelfs rollen ook al kleeft het daarna zowel aan de deegroller als aan de houten plank vast en heb ik er dan nog niets aan. Maar het is nu tenminste een vaste substantie waar je wat mee kan. En lang leve het bakpapier. Ik stop de marsepein tussen twee laagjes bakpapier en dan kan het feest beginnen. Kleurtjes erdoorheen, figuurtjes maken, mijn hart gaat sneller kloppen. Ik snap nu waarom iedereen zo in de weer is met marsepein.

Wat ga ik er mee doen?

Een verjaardagstaartje mee maken, zoals gezegd. Hoe en wat en waarom en is het lekker geworden? Nou, dat kun je hier lezen.


Dit verhaal kan ook korter verteld worden:
 • Neem licht geroosterde en ontvelde amandelen en evenzoveel poedersuiker
 • Zeef de poedersuiker en stop dit samen met de amandelen in de blender
 • Lekker laten malen tot de amandelen zo fijn zijn dat je ze kunt zeven
 • Zeef de amandelen en de poedersuiker
 • Doe er een eiwit bij en kneed alles tot het op marsepein lijkt
 • Zet het een nachtje in de koelkast
 • Is de marsepein te droog om er iets mee te kunnen, maak dan je handen nat en kneed vervolgens de marsepein
 • Rol de marsepein uit tussen twee lagen bakpapier en maak ervan wat je wilt
brokkelige marsepein

 

Probeer ook dit ;-)

Stoofperen

Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

Appelmoes

Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

Champignonsoep

Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

Bladerdeeg

Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

Pesto

De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?