champignonsoep

Wat hebben we nodig voor één liter soep?

 • Een beetje boter
 • Een uitje
 • Een bakje champignons
 • Een beetje crème fraîche of roomkaas
 • Vier eetlepels bloem
 • Bouillon voor een liter water
 • Knoflook, zo veel of zo weinig als je wilt

Zo je wilt, met gehaktballetjes

 • Een klein bakje gehakt
 • Gehakte knoflook
 • Zout & peper
 • Een eitje
 • Paneermeel of een boterhammetje in kleine stukjes
 • Lekkere kruiden, ik heb er couscouskruiden doorheen gedaan

Lina maakt de soep, ik maak de gehaktballen en de foto's. Ze snijdt de champignonnen, de uitjes en de knoflook. Ze verhit de boter in de pan en doet er de uitjes bij, daarna de knoflook en dan tweederde van de champignonnen. 'En nu gaan we een roetje maken, net als mama altijd doet,' zegt ze, al whatsappend met onze mamsie die ons laten weten dat het een roux-tje is in plaats van een roetje. Een roux geeft de soep straks zijn dikte want dat is wel lekker bij champignonsoep. Dat betekent gewoon dat ze de bloem bij de champignonnen doet, vier eetlepels. En ook de roomkaas of de crème fraîche. Tevens zet ze het fornuis wat lager. En dat laat ze een paar minuten gaar koken, alvorens ze er een liter water en de bouillonblokjes erbij doet.

Een stukje over roetjes uit het boek van Julia Child: In de Franse keuken worden de bloem en de boter, die dienen voor het binden van de saus, altijd een aantal minuten zachtjes samen gekookt voordat er vloeistof wordt toegevoegd. Dit wordt een roux genoemd. Het koken voorkomt die ongare, melige smaak die bloem anders aan een saus geeft, en maakt tegelijk de bloemdeeltjes geschikt om de vloeistof op te nemen. De dikte van de saus is rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid bloem die u gebruikt per deciliter vloeistof.

(Julia Child, Louisette Bertholle en Simone Beck, De kunst van het koken, 9e druk 2012, p. 84)

Zodra ik doorheb hoe je tabellen moet maken komt hier een overzichtje van de verhouding tussen bloem en vocht voor de juiste dikte van sauzen, soepen enzovoort!


Eerste toer Tweede toer Derde toer Vierde toer

Ondertussen, de gehaktballen

Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze door elkaar heen. Daarna maak je balletjes die ongeveer allemaal even groot zijn. Ik zou willen dat ik er meer over kon schrijven maar dit is alles wat er te zeggen valt want zo makkelijk gaat dat nou eenmaal. Ik had precies negenenveertig balletjes gemaakt, netjes neergelegd in rijen van zeven. Dat moet je maar kunnen.

Daarna is het nog slechts een kwestie van de soep pureren, de rest van de champignonnen en de gehaktballetjes erbij doen en die nog even in de soep gaar laten koken.

Opdienen!

Met koriander en bieslook mocht je dat toevallig in huis hebben. Een goedvullende soep, de sushi hebben we pas veel later op de avond gemaakt want die paste niet meer in onze magen.

ork, ork, ork, soep eet je niet met een schaar

 

Probeer ook dit ;-)

Stoofperen

Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

Appelmoes

Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

Champignonsoep

Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

Bladerdeeg

Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

Pesto

De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?