Een heerlijke brownie


verjaardagsmuts
hieperdepiep gefeliciteerd!!


Wie is er jarig? Vogel! Hij verzoekt mij om een brownie. Na jaren dr. Oetker-brownies uit een pakje is het tijd voor een zelfinelkaargeflanste brownie. En wat voor één: het word een brownie van een mevrouw met een pracht van een naam: Mary Berry. Of misschien is ie niet van haar, maar de brownie staat wel in het boek dat ze geschreven heeft samen met een man en haar naam is nou eenmaal het opvallendst. Maar natuurlijk is een gewone brownie niet genoeg, want je achtentwintigste verjaardag vier je maar eenmaal. Daarom is de brownie slechts de basis. Dit heb ik bedacht: het wordt een goed gevulde brownie, met caramel ertussen en ingepakt in marsepein en gevuld met walnoten en stukken chocola. Zodat je eigenlijk na één hap al genoeg hebt, zo machtig wordt ie!

Brownie maken Brownie maken 1

Hier volgt een lijst met ingrediënten

Voor de brownie zelf
 • 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
 • 110 gram ongezouten roomboter
 • 35 gram cacaopoeder
 • Een snufje zout
 • 3 middelgrote eieren op kamertemperatuur
 • 150 gram bruine basterdsuiker (eigenlijk had ik muscovado suiker nodig, maar zie dat maar eens te vinden en in dit geval: suiker is suiker)
 • 100 gram walnoten
 • Eventueel stukken chocolade voor erdoorheen en wat je nog meer kunt bedenken om de brownie op te vullen
Voor alles eromheen
 • Een blikje gecondenseerde melk die je drie uur lang in een pannetje met water kookt zodat je caramel krijgt. Te vinden naast de kokosmelk op de Aziatische afdeling van de supermarkt.
 • Poedersuiker
 • Marsepein die ik zelf heb gemaakt

Vervolgens!

De brownie ziet er uit als een droge gebarsten aardkorst. Ik ben ongeduldig en hij breekt een beetje. Ik besluit hem een nachtje in de koelkast te laten leggen zodat ik vannacht kan dromen over hoe ik de brownie ga omtoveren tot een heerlijk verjaardagstaartje.

Ja, en dan is het de volgende dag. De brownie is iets steviger geworden maar rolt toch best wel uit elkaar. Ik had 'm ook niet in een lasagnevorm moeten bakken want die was te groot en daardoor werd de brownie heel dun. Het lukt me wel om er vier vierkanten uit te snijden en die op elkaar te stapelen met caramel ertussen. Dus heb ik twee brownies die ik in kan pakken met marsepein.

Ik verdeel de marsepein in drieën en kneed er drie verschillende kleuren doorheen. Bruin met cacaopoeder. Geel met kurkuma. Groen met groene kleurstof. En nu komt het allerleukste moment! De brownie inpakken tot een taartje en versieren. Ik rol de marsepein uit tussen twee lagen bakpapier tot het de juiste dikte is, vier millimeter ofzo.

Eerste toer Brownie maken 2 Brownie maken 3 Brownie maken 4

Bij de Zeeman vond ik uitstekertjes en ik ben er zo blij mee want eerst waren ze een euro, ik dacht dat ze afgeprijsd waren naar tachtig cent maar toen ik bij de kassa kwam kostte het me maar VEERTIG CENT. Zielsgelukkig kwam ik de Zeeman uit.

Ik pak de brownie in met marsepein, doe er een lintje van marsepein omheen en plak er wat marsepeinen figuurtjes op. Ik vind het spijtig dat ik er niet meer heb om in te pakken want de andere brownie mag mijn geliefde versieren. Hij strooit er op het laatst poedersuiker overheen. Ja, hij heeft goed naar Rudolph geluisterd. Rudolph, die altijd paraat staat met een zeefje en een bakje poedersuiker om over zijn creaties heen te strooien. Ik snap wel waarom, zie het verschil tussen met en zonder poedersuiker! Een stuk gezelliger.

Brownie maken 5
zonder poedersuiker, saaaaaai


Brownie maken 6
met poedersuiker

 

Probeer ook dit ;-)

Stoofperen

Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

Appelmoes

Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

Champignonsoep

Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

Bladerdeeg

Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

Pesto

De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?