bladerdeeg

Je weet wel, Rudolph van 24kitchen. Het bladerdeeg dat ik heb gemaakt wordt ook wel 'snel bladerdeeg' genoemd. Blijkbaar is er een versie waar je nog langer over doet. Ik heb het even opgezocht en langzaam bladerdeeg maken lijkt me een ingewikkeld klusje.

Snel bladerdeeg maken is daarentegen vrij makkelijk, hoewel je er in totaal alsnog zo'n anderhalf uur voor moet uittrekken. Maar maak je geen zorgen: je bent niet anderhalf uur onafgebroken bezig met het deeg.

Eerste toer Tweede toer Derde toer Vierde toer

Wat je nodig hebt

  • 190 milliliter ijskoud water
  • 375 gram koude boter
  • 375 gram bloem
  • 6 gram zout

Hoe ga je te werk?

De eerste toer
  • Haal de boter uit de koelkast en snijd die in niet al te kleine stukken.
  • Haal het ijskoude water - dat je twee uur tevoren in de koelkast hebt gezet, of een half uur tevoren in de vriezer hebt gedaan - tevoorschijn.
  • Meng de zout met het bloem
  • Doe de boter en het water erbij
  • Kneed lichtjes, totdat het een samenhangend goedje wordt, zonder dat de boter stuk gaat! Laat de boter zo heel mogelijk. Het lijkt op dat moment in de verste verte niet op een deeg, maar dat is de bedoeling.
  • Zet de deegachtige substantie afgedekt in de koelkast. Het ziet eruit zoals op de eerste foto.
Een klein stukje over laagjes: de boter moet zo heel mogelijk blijven, die moet een laagje gaan vormen tussen de verschillende lagen. Als je het deeg in zijn uiteindelijke vorm in de oven zet en de boter wordt heet en het water verdampt, is dit hetgene wat ervoor zorgt dat je het gelaagde (ofwel bladerende) effect krijgt. Snap je? Ik begrijp het een beetje, maar niet helemaal. Daarom moet het deeg tussen elke toer een half uur in de koelkast zodat het weer af kan koelen en de boter niet smelt. Als het smelt en opgaat in het water-bloem mengsel, kan het geen laagje tussen de laagjes vormen.
De tweede, derde en (eventuele) vierde toer
Als het deeg een half uur heeft gerust is het tijd om verder te gaan:
  • Strooi wat bloem op je deegroller, op je plank/aanrecht en je handen. Niet teveel, maar wel zoveel dat het niet gaat plakken! Ik vind het altijd verdomd lastig de juiste balans hierin te vinden.
  • Rol het deeg uit, zover dat je het in drieën kunt vouwen. Als je het in drieën hebt gevouwen, rol het nogmaals uit.
  • Vouw het weer in drieën.
  • Heb je nu driemaal gerold en in drieën gevouwen? Dan mag het deeg terug in de koelkast, voor zo'n half uur.
Herhaal dit twee of drie keer, met telkens een half uur koelkastpauze zodat het deeg koel blijft. Zo wordt het steeds gelaagder, mooier en gladder. De boter wordt steeds meer uitgesmeerd tussen de lagen door de toeren. En dan heb je dus snel bladerdeeg gemaakt.

Dat was het dan bijna

Met het deeg kun je van alles doen. Wat ik heb gemaakt is een vrij grote hoeveelheid. Ik heb er twee taartjes van gemaakt. Eén voor mezelf en één voor mijn moeder. Wil je er een quiche mee maken, dan heb je aan de helft genoeg.

dit is een driekoningentaartje, jammie

Probeer ook dit ;-)

Stoofperen

Heerlijke stoofpeertjes maken? Kijk hier voor het recept

Appelmoes

Een eenvoudig recept om de heerlijkste appelmoes te maken.

Champignonsoep

Romige champignonsoep. Kijk hier voor het recept

Bladerdeeg

Ofwel snel bladerdeeg. Eigenlijk heel veel lekkerder dan die uit een pakje. Maar het is wel meer werk.

Pesto

De heerlijkste zelfgemaakte pesto: hoe maak je die?